Wijn Cursus
Wijncursus menu

 

Ben je op zoek naar een mogelijkheid  om je wijnkennis te verbreden? Op deze pagina vindt je een on-line wijn cursus met aandacht voor

  •  wat mag ik van deze fles wijn verwachten en
  •  wat proef ik.

Druif varieteiten

Airén

Een witte druif die over de gehele wereld voorkomt en die een wijn geeft met een hoog alcoholpercentage (12 tot 14%).

Een wijn met een zeer aromatisch karakter. Komt in Spanje veel voor in Valdepeñas en La Mancha.

Aligoté

Voor wijnen met een licht kruidig karakter.

In Frankrijk vooral Chablis en Bourgogne en veel aanwezig in oost Europa.

De wijnen smaken fris met een redelijk hoge zuurgraad. Wijnen van deze druif worden vaak gebruikt om te mengen met crème de cassis, waarvan het resultaat kir heet,

aroma : citroen, appel, noten.

Arthiri

Deze druif kun je in heel Griekenland vinden tot op de eilanden aan toe.

Er worden veel uiteenlopende traditionele streekwijnen van gemaakt die doorgaans een eenvoudig karakter hebben.

Baidor

Is het kleinere broertje van de muscat.

Heeft dikke ronde bessen met een dun ambergeel velletje en een lichte muskaatsmaak.

aroma : kaneel, rozijnen, sinaasappel.

Barbera

Typisch een druif uit Piemonte,

Gedijt goed op alle bodemsoorten en heeft een hoge zuurgraad. Geeft een grote opbrengst en wordt gebruikt als ingrediënt in zuurarme wijnen. aroma : kersen, bramen, frambozen, pruimen, rood fruit.

Bonarda

De bonarda druif komt voor in het Italiaanse wijngebied Piemonte en heet daar ook wel bonarda piemontese.

Bonarda Piemontese wordt in het Italiaanse Piëmont geteeld en hier vaak met de soorten Croatina en Nebbiolo versneden.

Deze druif was uit de gratie geraakt maar komt nu steeds meer terug. Komt veel in Argentinië voor.

De wijn van de kleine druiven is geconcentreerd met vooral veel rood fruit en zachte tannines en een mooi uitgebalanceerde zuurgraad.

aroma : bessen, kersen, aalbessen, .

Cabernet Franc

Een typische Bordeauxdruif, om de soms wrange smaak van de Cabernet Sauvignon mee te verzachten.

In St. Emilion en Pomerol is hij de ideale metgezel van de dominerende merlot. In de Loire-vallei zorgt hij voor de typische zwarte bessen smaak in de Chinon en Bourgeuil. Het is een snel rijpende druif. In Touraine heet deze druif bretonIn China heeft men een variant die cabernet gernischt heet. aroma : aardappelschil, aardbei, bessen, frambozen, paprika, potloodslijpsel, rood fruit, zwarte bessen).

Cabernet Sauvignon

De belangrijkste rode Bordeaux druif. Het is tevens de meest edele druif in de hele wereld die zorgt voor een diep gekleurde rode tannine rijke wijn.

Je ziet vanuit alle windstreken fantastische wijnen die de naam van deze druif dragen. Het is een langzaam rijpende druif

aroma : asperges, bessen, cederhout, chocolade, eucalyptus, gras, hooigeur, kersen, moerbeien, munt, paprika, potloodslijpsel, sigarendoos, stal, tabak, zwarte bessen).

Chardonnay

Dit is de meest nobele witte druif van Frankrijk. In Bourgondië worden uiteenlopende chardonnay-wijnen gemaakt, van de beendroge Chablis, de rokerige Maconnais en de weelderige wijnen uit de Cote d'Or.

Het is ook een belangrijke druif in de Champagne.

aroma : ananas, appel, boter, citrusfruit, hazelnoten, mango, noten, passievrucht, room, tropisch fruit, walnoten.

Gamay

Dit is nu de typische Beaujolaisdruif die in deze streek voor 98% is aangeplant.

Gamay-wijnen worden jong gedronken en zelfs de beste crus kunnen niet langer dan een paar jaar worden bewaard.

aroma : aalbessen, aardbei, banaan, frambozen, kersen, perendrups, rood fruit, zwarte bessen.

Garnache

zie grenache

Grenache

Hij komt over de hele wereld voor en wordt gebruikt voor fruitige rose en om te vermengen met andere soorten om meer body, alcohol en een aardbeien-fruitigheid te geven aan bijvoorbeeld de Chateauneuf-du-Pape uit de Rhone-vallei.

In verband met zijn zoetigheid dient hij als basis voor vins-doux-naturels van de Roussilon. In Spanje heet hij garnache en wordt wel met tempranillo in de Rioja-wijnen gebruikt.

Grüner Veltliner

De grüner veltliner is een witte druivensoort die vooral in Oostenrijk voorkomt

  • De wijn wordt veel gebruikt als aperitief of als begeleider van lichte voorgerechten. Doordat de Grüner Veltliner een veelzijdig karakter heeft kan het zowel jonge als lang gerijpte wijnen opleveren. Aroma: fris, peperig, citrus, ananas en honing 
  • Malbec

    Ook wel auxerois is een blauwe druif die in de Bordeauxstreek Blaye en Côtes de Bourg vooral wordt toegepast als zachtmaker. In Cahors is dit de bepalende druif (heet hier cot.)

     aroma : bessen, laurier, kersen, specerijen, diergeuren, chocolade, diergeuren, kersen, kreupelhout, zwarte bessen.

    Merlot

    De merlot is een blauwe druif. Qua hoeveelheid de belangrijkste druif in de Bordeaux.

    In de Medoc en Graves zorgt hij voor het verzachten van de cabernet sauvignon. In Zwitserland heb je het Italiaanstalige Ticino.

    De merlot wijnen hebben daar een vergelijkbare kwaliteit van Pétrus in de Pomerol. De beste wijn draagt het felbegeerde VITI-zegel met de aanduiding Controlo Ufficiale di Qualita.

    Er bestaat daar ook een witte wijn van merlot en een lichte rose.

    aroma : bont, bos, bramen, chocolade, diergeuren, drop, kersen, kreupelhout, laurier, leer, truffel, vijgen, wild, zoethout, zwarte bessen, zwart fruit.

    Müller-Thurgau

    In Duitsland is dit de meest aangeplante druif

    In Duitsland is dit de meest aangeplante druif met ongeveer 25.000 ha. Het is een variant die door Dr. Herman Müller uit Zwitserland omstreeks 1882 door kruising van de riesling en de silvaner (of van twee rieslingvarianten) tot stand is gekomen. Het is een van de basisdruiven in de bekende Liebfraumilch, waaraan zgn. süsreserve wordt toegevoegd. Voor hoogwaardiger wijnen kiest men veelal de naam Rivaner ivm het slechte kwaliteitsimago van de Müller-Thurgau.

    aroma : licht bloemig, vers geplukte druiven, lichte kruidtonen, muskaatfruit.

    Nebbiolo

    Dé tweede edele druif van Italie, en de ambassadeur van de Piemontese wijn, waaruit men onder andere de Barolo (Koning van de Italiaanse wijn), Barbaresco, Roero Nebbiolo, Langhe Nebbiolo en Nebbiolo D'Alba, Gatinara, etc ... maakt.

    Het is een laatrijpende druif die de basis vormt van vele bekende wijnen.

    aroma : animaal, stal, teer en paddestoelen.

    Pinot Blanc

    Deze druif is bekend in veel regios onder een andere namen

    In de Elzas, Italie en Hongarije is de wijn van deze druif een volle droge witte wijn terwijl in Duitsland en Canada er ook zoete wijn mee gemaakt wordt.

    Aroma: Fruitig vaak appel, en citrus

    Pinot Gris

    Een blauwgrijs tot bruinrood kleurende druif die over de hele wereld meerdere gedaanten heeft.

    Een blauwgrijs tot bruinrood kleurende druif die over de hele wereld meerdere gedaanten heeft. Is rond 1400 naar Hongarije overgebracht; hier heet hij szürkebarát waarvan men de beroemde Tokay maakt. In de Elzas maakt men om naamsverwarring te voorkomen de zgn. tokay pinot gris-wijnen. Smakelijke wijnen met een hoge zoetgraad en een stevig alcoholpercentage. In Duitsland heet deze druif ook wel grauburgunder of rülander. In Italië pinot grigio

    aroma : noten, rook, ananas, groene bonen, zoethout.

    Pinot Meunier

    Een oorspronkelijk rode druivensoort.

    Het is de meest geplante champagne-variëteit samen met pinot noir en chardonnay. De druivensoort is goed bestand tegen lente-vorst, omdat hij later bloeit dan de chardonnay en de pinot noir. De druiven worden gebruikt in de champagne om karakter en levendigheid toe te voegen. In Duitsland heet deze druif schwartzriesling of müllerrebe.

    Pinot Noir

    Een Bourgondische druif die ook met succes in de Champagne wordt gekweekt en daar bijdraagt aan zeer complexe wijnen

    aroma : aardbei, bos, diergeuren, frambozen, gekookt fruit, kersen, rood fruit, roos, stalgeur.

    Primitivo

    Zie Rode Zinfandel

    Sangiovese

    Italiës belangrijkste blauwe druif.

    Er worden uiteenlopende wijnen van gemaakt zoals : Chianti, Vino Novello en Brunello di Montalcino. Het is een langzaam rijpende druif, die ook is aangeplant in Californië

    aroma : iris, kersen, viooltjes, zwarte bessen. 

    Syrah

    Het is een donkere druif die zorgt voor wijnen met een hoge kwaliteit, diepte en duurzaamheid.

    Het is een klassieke druif varieteit, de basis van de grote Rohne wijnen, nu geteelt in de hele wereld door zijn betrouwbare flinke oogst op warme, goed gedraineerde heuvelflanken. Afhankelijk van het klimaat is het resultaat een halfvolle rode wijn met flinke tannine gehaltes of in warmere klimaten een volle rode wijn met een zachter tannine gehalte.

    De wijnen hebben een fruitige ietwat peperige smaak.

    aroma : aardbei, bosbessen, bramen, chocolade, drop, gerookt spek, kruidnagel, peper, pruimen, rood fruit, roos, teer, truffel, wild, zwarte bessen.

    Tempranillo

    Dit is een blauwe druif met een uitstekende kwaliteit en heel veel aroma waardoor hij een van de toppers is van alle Spaanse druiverassen.

    Deze druif heeft meerdere namen : ull de llebre, cencibel, tinto fino, tinto del pais en tinta de toro en wordt gezien als een echte Riojadruif.

    aroma : aardbei, bessen, chocolade, drop, leer, pruimen, rood fruit.

    Viognier

    Een witte druif die momenteel nog schaars is aangeplant maar steeds meer terrein wint in het Rhônedal, Languedoc en Australië.

    De wijnen hebben een ronde smaak met weinig zuren.

    aroma: abrikoos, bloemen, citroen, kamperfoelie, mango, peer.

    Weisser Clevner

    De Weisser Clevner en de Weisser of Weiss Burgunder zoals deze druif in Baden-Württemberg en de Pfalz heten zijn dezelfde druif die wereldwijd Pinot Blank heet.

    Met de naam Weiss Burgunder wordt in bepaalde regios (in Duitsland / Oostenrijk) ook wel de Pinot Gris bedoeld en soms de Chardonnay

    aroma: ananas, appel, boter, citrusfruit, mango, passievrucht, tropisch fruit.

    Zinfandel

    Een belangrijke blauwe druif in Californië.

    Er worden uiteenlopende wijnen van gemaakt zoals white zinfandel, blush wine maar ook fruitige rosé. Er worden op kleine schaal portachtige wijnen gemaakt en je kunt natuurlijk ook traditionele op eiken gelagerde wijnen vinden.

    Door onderzoek is vastgesteld, dat de zinfandel dezelfde druif is als de in Italië (Apulia) verbouwde primitivo ook wel gioia genoemd. Er is een grote gelijkenis met de uit Kroatië afkomstige plavac mali.

    aroma : bessen, nootmuskaat, peper, pruimen, rozijnen.

    2018

    De wijnoogst van 2018 in de wijngaarden van de Languedoc heeft zeer goede wijnen opgeleverd, zowel in wit, rosé als rood.

    Door de flinke regenval in de winter, gevolgd door een koele en vrij natte lente, had het groeiseizoen van 2018 in de wijngaarden van de Languedoc (waar de vele van onze wijnen vandaan komen) in 2018 een zeer goede start. De zomer begon tamelijk laat en met vele hoosbuien, waardoor valse meeldauw snel kon uitbreiden die de merlot wijnstokken aantastte.

    Micro-wijngaardbeheer was de sleutel om de meeldauw onder controle te houden en was in de meeste gevallen succesvol.

    De regenval eindigde gelukkig vlak vóór het begin van de oogst, op 20 augustus van 2018. Het dan volgende aanhoudende mooie weer was perfect voor de wijnoogst en leverde druiven als de sauvignon en chardonnay van hoge kwaliteit op. De merlot oogst was ondanks de meeldauw ook van hoge kwaliteit zij het met een wat lager volume. De cabernet sauvignon druif was bijzonder rijp bij de pluk en heeft een groot potentieel.

    2019

    Wijnbouwers zelf nuanceren de verwachtingen voor de 2019 wijnoogst met een ‘veelbelovend’.

    Het zachte voorjaar gaf in het zuiden van Frankrijk een groeispurt. Vervolgens werden in de zomer de druiven gegrild door de felle zon. De temperaturen bereikten extreem hoge waarden. Na de hitte periode tot de oogst waren de temperaturen milder gedurende dag en met wat frissere nachten. Dit is essentieel voor de aromatische en frisse witte wijnen.Uitzonderlijk hoge temperaturen en de afwezigheid van de gebruikelijke regenachtige periodes heeft zijn effect gehad op het grondwater niveau.

    Wat betreft de hoeveelheid was 2019 duidelijk minder, gekenmerkt door kleinere druiven met minder sap maar met meer aroma.Alhoewel de voorspellingen matig waren is de 2019 oogst in de Langedoc veelbelovend en gebalanceerd.

    MIdden maart zijn voor ons de eerste (wit en rose) flessen afgevuld, de verzending vertraagd door de corona, maar we hebben de eerste resultaten van 2019 kunnen beoordelen met als voorzichtige conclusie. Verschillen zijn er zeker maar het is best goed

    Proefformulier

    Het is handig om bij een proeverij gebruik te maken van een standaard formulier zodat de resultaten vergelijkbaar zijn

    2020-07-01 beoordelingsformulier wijn